zz11

Siden el-løbehjul for alvor blev populære i kære Danmark, er der skidt ting og sager, når det gælder lovgivningen. Det kan faktisk godt være lidt af en jungle at finde rundt i alle de regler, som hele tiden bliver lavet i forbindelse med el-løbehjul. Ikke desto mindre er det ret vigtigt at kende til dem. Og hvilke regler for el-løbehjul er der så? Jamen her får du en lille mini-guide til sikker og lovlig færdsel på el-løbehjul.

Hvilket el-løbehjul skal jeg vælge?

Hvis du helst vil undgå at skulle leje et el-løbehjul, kan du med fordel købe dit helt eget. Der findes mange på markedet. Du bør først og fremmest overveje, hvem der skal bruge løbehjulet. Dernæst skal du tænke over, hvordan det skal bruges. Der er løbehjul rettet til både unge og voksne. Nogle løbehjul er eksempelvis også bedre til længere distancer end andre. Her kan du finde de bedste el løbehjul

Er der aldersbegrænsning på el-løbehjul?

Der er faktisk aldersbegrænsning for færdsel på el-løbehjul. Du skal være mindst 15 år for at køre alene på et el-løbehjul. Hvis du er under 15 år, skal du være sammen med en voksen for at benytte løbehjulet på færdselslovens områder. Det vil sige faktisk alle steder, der ikke kan betegnes som skiltede lege- og opholdsområder. Det er vigtigt at huske på, at el-løbehjul har en motor og faktisk kan køre forholdsvist stærkt. Derfor er regler som disse lavet for at beskytte os alle i trafikken, og det er jo egentlig kun rigtig godt. 

Hvor hurtigt må jeg køre?

Ligesom der er aldersbegrænsning på, er der også regler for el-løbehjul, når det gælder hastighed. Et el-løbehjul må maks. kunne køre 20 km/t. Mange får desværre udvidet motoren på el-løbehjul, så de kan køre hurtigere, men det er altså meget ulovligt! Du bør altid forholde dig til de givne regler, ellers kan det komme til at koste dyrt. Og igen handler det altså bare om både din egen og andres sikkerhed, når vi færdes i trafikken. 

Skal jeg bruge udstyr?

Som du sikkert allerede er fuldt ud bevidst om, er der netop blevet indført en ny lovgivning, som medfører, at du nu skal bruge cykelhjelm, når du kører på el-løbehjul. Det gælder både, når du lejer et løbehjul, men også hvis du har dit eget private løbehjul. Du får simpelthen en bøde for ikke at have hjelm på, så det er blandt andet af den årsag, at det er meget dumt ikke at tage den på. Ud over bøden er det bare fjollet ikke at tage hjelm på. 

Brug altid cykelhjelm 

Rigtig mange bruger ikke cykelhjelm den dag i dag, og det må siges at være en fejltagelse. Når du nu alligevel skal investere i en hjelm for at kunne køre på dit el-løbehjul, kan du bestemt lige så godt også bruge den, når du tager afsted på din cykel. Vores hoved er særdeles skrøbeligt, og vi skal skam huske at passe godt på det. Og nej, det er ikke pinligt at have cykelhjelm på. Det er faktisk meget mere pinligt ikke at have den på. 

Desværre er der undskyldninger nok at komme efter: Hjelmen ødelægger mit hår, den gør det fladt, uglet og kedeligt. Eller en anden klassisk undskyldning, der ofte bliver brugt: Det er bare alt for varmt at have hjelm på. Jeg kommer til at svede, og det gider jeg ikke. Begge undskyldninger (og hvad man nu ellers kan finde på) er virkelig dårlige. Den dag ulykken sker, vil du være lykkelig for at have haft den på. Og så er det altså slet ikke så besværligt, som så mange gerne vil have det til at lyde som.