zz11

Rigtig mange haveejere vælger i dag at nedgrave deres trampolin, enten af æstetiske årsager, for sikkerhedens skyld eller for at lette havearbejdet. Dog kan det hurtigt komme til at virke som et ret krævende job at skulle nedgrave en trampolin. Og det er jo også mange kubikmeter jord, der er tale om i forbindelse med udgravningen. 

Der opstår også en masse spørgsmål: Hvor skal den stå, hvordan nedgraver man en trampolin og hvad med jorden? Bare rolig, hjælpen er lige her eller på Bomagasinet.dk

Hvorfor nedgraver man en trampolin?

Det korte svar er, at der er særdeles mange fordele ved en nedgravet trampolin. En af de vigtigste fordele for dig og din familie er, at en nedgravet trampolin skaber en ekstra tryghed og sikkerhed for dine børn. Jo tættere på jorden trampolinen er, jo mindre er sandsynligheden for at dine børn kommer til skade. Der er selvfølgelig stadig diverse fare på færde, men højden er i hvert fald ikke en af dem. Derudover har den nedgravede trampolin bare pænere at have stående. 

Den nedgravede trampolin fylder slet ikke lige så meget, og så spærrer den ikke udsyn til resten af din sikkert flotte have. I forhold til den lavere højde på trampolinen, er du også sikret, at dine børn ikke kan over hækken til naboerne på den anden side. Sidste fantastiske fordel er vejrmæssige forhold. Du vil blive enormt glad for at have nedgravet din trampolin, når de danske meteorologer melder orkanstyrke. 

Hvor skal trampolinen stå?

Før du begynder på det store gravearbejde, skal du udvælge dig det perfekte spot til din trampolin. Men hvor er det så lige egentlig? Nøj, det ville være ærgerligt at have gravet et halvt hul, og så blive i tvivl om det er den rette placering. Så her får du serveret en tjekliste, som du kan tage et kig på, når du skal vælge placeringen:  

  1. Jorden skal være fast og leret. Er jorden sandet kan det betyde ekstra omkostninger i forbindelse med støtteforanstaltninger eller jord sikringssten. I værste fald kan sandet jord falde ned i hullet igen.
  2. Tag et kig på din grundplan til huset. Du skal enten være meget forsigtig, når du begynder at grav, ellers skal du være sikker på, at der ikke er rør og ledninger i jorden.
  3. Der må ikke samle sig nedbør på stedet. Så vil vandet blot samle sig i hullet. 
  4. Du bør ikke placere trampolinen i nærheden af andre ting såsom træer og buske. Det er sikkerhedsmæssigt mest forsvarligt for dine børn, men nedfaldne blade og lignende bliver også en ekstra opgave forbundet med vedligeholdelse af haven og hullet.
  5. Undgå endelig terrasser, skure, hegn, osv. i nærheden af din trampolin. Hvis det ikke kan lade sig gøre, kan du overveje et sikkerhedsnet til trampolinen.
  6. Tænk på dine naboer. Du behøver måske ikke placere trampolinen helt op til deres haver. Du ved sikkert, hvor meget ungerne kan larme, når hopperiet først går i gang. 

Hvordan nedgraver man en trampolin?

  1. Aftegn området, hvor trampolinen skal graves ned. Mål radius på trampolinbunden og lav en cirkel på græsset ud fra centrum. Alternativt kan du også bruge din trampolindug.
  2. Nu skal du i gang med at grave. Du kan enten gøre det selv med håndkraft med en spade. Du skal dog være klar over, at dette kan kræve mange timers hårdt arbejde! En anden mulighed er at benytte en gravemaskine eller minigraver, der oftest kan lejes mange steder. Du kan altid gøre nedgravningen af trampolinen til et gør-det-selv-projekt for hele familien. På den måde kan I bruge lidt tid sammen.
  3. På mange trampoliner er der angivet en frihøjde, som du kan grave efter. Husk at hele hullet skal graves ud. Det er vigtigt, at hullet er dybt nok, så man ikke kan komme til at ramme jorden gennem trampolindugen. Det kan desuden også være en idé at have omkring 10 cm luft rundt om trampolinen, hvor der efterfølgende kan lægges et net over.
  4. Læg gerne en fiberdug i bunden af dit hul, så du kan slippe for ukrudt under trampolinen.
  5. Sørg til sidst for, at trampolinen står helt vandret i udgravningen. Trampolinfødderne kan eventuelt stilles på fliser. 

Hvad med al den jord?

Den bedste løsning, når det gælder jorden, er at bruge den andre steder i haven eller opbevare den på anden vis. Hvis du en dag fortryder nedgravningen, kan jorden bruges til at udfylde hullet igen. 

Hvis du alligevel ikke synes, at det er muligt for dig at bruge jorden andetsteds eller at opbevare den, kan jord til hver en tid afleveres på genbrugsstationen. Det kræver blot en trailer, så jorden kan blive fragtet. Fyld eventuelt gerne traileren, mens I alligevel er i gang med gravearbejdet.