zz11

Som familie bliver man konstant nødt til at gå på kompromis. Når man lever fem mennesker i samme hjem men med vidt forskellige mål og prioriteringer, er det ikke altid lige nemt at komme til enighed. Det er måske ligefrem umuligt. Derfor kan det nærmest heller ikke undgås, at situationer fra tid til anden tilspidses. Man bliver vred over andre familiemedlemmers dårlige vaner, som ganske enkelt går en på nerverne, eller også har man simpelthen bare ikke tilstrækkeligt meget forståelse for deres måde at tænke og agere på.

Arbejd på dig selv

Hvis man gerne vil have en velfungerende og glad familie, der oplever færrest mulige diskussioner og tilspidsede situationer, er det derfor vigtigt at arbejde med sig selv såvel som familien i det hele taget. Husk dog, at alle skal være med på den. Du kan rent psykologisk ikke tvinge nogen til at ændre sig. Derfor er det bedste altså, at man begynder med sig selv og fremhæver sin egen udvikling som et godt eksempel. Man kan med fordel starte med at smide nogle af sine egne dårlige vaner eller tankemønstre ud, som man har lagt mærke til ofte foranlediger tilspidsede situationer.

 

Det kan for eksempel være, at du skærer tænder i søvne, hvilket er til stor frustration for din partner, som skal sidde at lytte til det. Hvis du virkelig elsker dem og resten af din familie, bør du derfor lytte til dem, sætte deres ønsker i første række og anskaffe dig en bideskinne, så din dårlige vane kan få en ende. Lige præcis i dette eksempel, kan det faktisk også have en enormt positiv effekt på dig og dit velvære, da du ofte vil undgå en hel del tandpine.

Få professionel hjælp

Nogle ting kan dog også ligge så dybt i os rent psykologisk, at det kan være svært bare selv at skulle tackle det. I sådanne sammenhænge kan det derfor være en helt enorm fordel at søge professionel psykoterapeut. Inden du bare finder den første, den bedste og den billigste terapeut i nærheden, er der dog et par ting, du bør overveje. Først og fremmest er det værd at overveje, hvor langt du gider at køre for at møde op hos terapeuten. Du kommer trods alt nok til at besøge dem et par gange, så jo kortere jo bedre. Så undgår du nemlig irritation eller problemer i forbindelse med dine terapeut besøg. Man er bare meget bedre indstillet, når man kommer fra Roskilde og besøger en psykoterapeut Roskilde.

 

Derudover handler det også om at være bevidst om, at der selvfølgelig findes rigtig mange forskellige typer psykoterapi. Der er til gengæld ikke nogen rigtig form for psykoterapi, så det handler i høj grad også om, hvad der fungerer bedst for dig. Nogle tilbyder for eksempel udelukkende terapi for en ad gangen, mens andre også gør rigtig meget i parterapi. Selve den faglige tilgang kan også ofte variere. Heldigvis er psykoterapeuterne dog selv opmærksomme på dette, og de er derfor også gode til at give udtryk for deres metoder på forhånd. Det gør det kun nemmere og mere overskueligt, at de tit også har navne. For eksempel er der gestaltterapi. Det er en terapiform med en lang og rig historie og filosofi, som ikke kan redegøres for retfærdigt på få linjer. Ganske enkelt handler det dog om dit nutidige liv samt hvilke aktive valg, du kan tage for at ændre det til det bedre. I sidste ende handler det dog bare om at finde en form, der passer dig.